niedziela, 12 maja 2013

Sernik idealny :)

Dziś podzielę się z Wami przepisem na sernik, który nosi nazwę idealny i jak dla mnie taki jest :) 
Przepis pochodzi z Kwestii smaku 
Sernik jest "ciężki" mocno kremowy, zbity, "serowy" i można go modyfikować na różne sposoby :)
Sernik różni się w smaku od tradycyjnego, klasycznego sernika, który jest dość wilgotny i mniej zbity.
Może być na spodzie kruchym albo też z ciasteczek* lub na biszkopcie, z różnymi owocami na wierzchu w zależności od sezonu, albo też można kombinować ze smakiem dodając np. skórkę cytryny,pomarańczy albo czekoladę.

Bardzo ważne jest to aby wszystkie składniki zostały odpowiednio  szybciej wyjęte z lodówki i się ociepliły do temperatury pokojowej- dzięki temu sernik będzie się równomiernie piekł nie będzie się podnosił i opadał oraz nie popęka.





Składniki:

1)  1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki ( ja używam firmy Delfiko lub Piątnica
2)  200 g (1 szklanka) cukru można dać więcej 1,5 szklanki w zależności jak słodki sernik lubimy
3)  3 łyżki mąki pszennej w zastępstwie może być budyń śmietankowy lub waniliowy bądź mączka ziemniaczana ale ja stosuję mąkę pszenną
4)  5 jajek
5)  125 ml (pół szklanki) śmietanki 30 lub 36 %  (najlepiej gęstej) ja stosuję śmietankę 36% piątnica
6)  aromat wanilii: np. 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z jednej przekrojonej laski wanilii bądź paczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ja stosuję tę ostatnią wersję

Wierzch sernika: 

1) 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
2) 3 łyżki drobnego cukru 

Dodatki: 

Truskawki i/lub sos truskawkowy bądź inne sezonowe owoce np. maliny,jagody itp.

Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm lub trochę większa, maksymalnie 23-24 cm ja osobiście robiłam o średnicy 26 cm tylko ze względu iż mniejszej nie posiadam ale polecam mniejszą wtedy sernik wyjdzie wysoki. Blacha musi być wysmarowana masłem a dno dodatkowo wyłożone papierem do pieczenia i wypuszczonym na zewnątrz.

* Jeżeli chcemy mieć na spodzie z ciasteczek to potrzebujemy 
300 g herbatników maślanych np. petit beurre oraz 180 g roztopionego masła. 
Herbatniki musimy pokruszyć na piasek np. młynkiem do kawy, blenderem bądź jak to bywa w moim przypadku tłuczkiem do mięsa :p i mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy przygotowaną formę i wkładamy do lodówki do schłodzenia. 





Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół. Do misy miksera wkładamy ser, cukier i mąkę.
 Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.


Dodawać po jednym jajku miksując na średnich obrotach około 30 sekund po każdym dodanym, w razie konieczności zeskrobywać masę z boków miski.Na koniec na wolnych obrotach dodajemy śmietankę i wanilię i mieszamy krótko tylko do połączenia się składników.
 Masę wylewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 




środkową półeczkę  do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 15 min po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny do czasu aż masa serowa się zetnie ( środek może pozostać nieco luźniejszy).



Sernik wyjąć z piekarnika rozprowadzić na nim śmietanę rozrobioną z cukrem. 




Wstawić do piekarnika na kolejne 15 min. 



Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do ostudzenia. 

Gdy będzie już całkowicie wystudzony, wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy z owocami lub sosem.

Smacznego :)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz