środa, 30 stycznia 2013

Ciastka a'la PIEGUSKI ;)

Przepyszne kruche ciasteczka z bakaliami bądź samą czekoladą jak kto woli. Takie al'a pieguski ale ostrzegam! o niebo lepsze od sklepowych i można się od nich uzależnić ;)
Przepis pochodzi z Moich Wypieków , na których Pani Dorota tworzy nieziemskie wypieki.





Składniki:

  1)  1 kostka miękkiego masła (250g)
  2)  3/4 szklanki cukru (jak ktoś lubi mocno słodkie może dać 1 szklankę)
  3)  1 jajko
  4)  2,5 szklanki mąki pszennej
  5)  0,5 łyżeczki soli
  6)  1 łyżeczka sody oczyszczonej ( jeżeli komuś bardzo przeszkadza jej smak można dać proszek do pieczenia ale lepsza jest soda)
  7)  150 gram gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę ( ja często robię też wersję 3 czekolad białej,gorzkiej i mlecznej wtedy nie dodaję bakali tylko więcej czekolady)
  8)  1 szklanka dość grubo posiekanych orzechów np. włoskich, laskowych mogą też być bakalie takie jak rodzynki, żurawina

 Przygotowanie: 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę,sodę ,sól dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać orzechy (ew. bakalie) i czekoladę, masa będzie dość gęsta.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Z masy robić małe kuleczki  wielkości orzecha włoskiego! układać na blasze zostawiając odstępy (ważne żeby były małe kuleczki i odstępy bo w przeciwnym razie będziemy mieli jedno wielkie ciastko ;p). Można je też lekko spłaszczyć. Piec około  10-15 minut do zarumienienia, na początku ciasteczka są mięciutkie, dopiero po chwili po wyjęciu twardnieją! 


   Z dodatkami można kombinować zależy co kto lubi.  Ciastka są naprawdę pyszne i co najważniejsze bardzo szybko się je przygotowuje więc dla niezapowiedzianych gości w sam raz ;)
Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo bo około 60 sztuk ale znikają błyskawicznie i ten zapach unoszący się po mieszkaniu, obłędny ;)
Zapraszam do wypróbowania i życzę smacznego ;)




2 komentarze:

  1. pysznie wygladaja. Na Dania urodzinki zrobie :) jak mi czasu starczy, nie wiem ile czasu tort mnie pochłonie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dasz radę kochana te ciastka możesz zrobić nawet na pół godziny przed przyjściem gości, przygotowanie ciasta i wyłożenie na blaszki zajmuje max 15 min. a potem to już się same pieką tylko trzeba pilnować bo dzisiaj nawet spody mi się troszkę przypaliły ;p

    OdpowiedzUsuń