Bardzo smaczne, łatwe i szybkie w przyrządzeniu racuszki z jabłkami. Przepis znaleziony parę lat temu w internecie (niestety nie pamiętam już z jakiej strony ). Racuszki te są lubiane przez wszystkich i tych małych i tych dużych ;).
Bardzo często je przyrządzam gdy spodziewam się teścia, który nie przepada za wymyślnymi ciastami, nawet czasem sam potrafi sobie zażyczyć racuszki do kawy. Podobnie jak mój synek, który jest niejadkiem a racuszki wcina aż mu się uszy trzęsą ;).
Przepis składa się ze składników, które zawsze znajdują się w domu także można je przygotować również jak zdarzy się nalot nie zapowiedzianych gości ;).
Nie wyglądają może zbyt apetycznie ale na 100% takie są!
1) 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2) 0,5 litra mleka
3) ok 2,5 szklanki mąki pszennej
4) 1-2 łyżki cukru
5) szczypta soli
6) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
7) 1-2 jabłka (lub więcej według uznania)
Przygotowanie;
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Mleko,mąkę,żółtka,cukier,sodę i sól zmiksować na gładką dość gęstą masę. Dodać jabłka pokrojone w drobna kosteczkę. Na koniec delikatnie wymieszać łyżką z ubitymi białkami.
Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Jak ktoś nie lubi tak jak ja, mocno tłustych może odsączyć racuszki na ręczniku papierowym (ew. czystej ściereczce kuchennej).
Podawać posypane cukrem pudrem i jak ktoś lubi może też cynamonem. Racuszki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz