sobota, 2 lutego 2013

Racuchy z jabłkami

Nasze dzisiejsze śniadanie na specjalne życzenie synusia. 
Bardzo smaczne, łatwe i szybkie w przyrządzeniu racuszki z jabłkami. Przepis znaleziony parę lat temu w internecie (niestety nie pamiętam już z jakiej strony ). Racuszki te są lubiane przez wszystkich i tych małych i tych dużych ;).
Bardzo często je przyrządzam gdy spodziewam się teścia, który nie przepada za wymyślnymi ciastami, nawet  czasem sam potrafi  sobie zażyczyć  racuszki do kawy. Podobnie jak mój synek, który jest niejadkiem a racuszki wcina aż mu się uszy trzęsą ;). 
Przepis składa się ze składników, które zawsze znajdują się w domu także można je przygotować również jak zdarzy się nalot nie zapowiedzianych gości ;).
Nie wyglądają może zbyt apetycznie ale na 100% takie są! 


Składniki: 
  
    1) 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
   2) 0,5 litra mleka
   3) ok 2,5 szklanki mąki pszennej 
   4) 1-2 łyżki cukru
   5) szczypta soli
   6) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
   7) 1-2 jabłka (lub więcej według uznania) 

Przygotowanie;

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. 
Mleko,mąkę,żółtka,cukier,sodę i sól zmiksować na gładką dość gęstą  masę. Dodać jabłka pokrojone w drobna kosteczkę. Na koniec delikatnie wymieszać łyżką z ubitymi białkami. 





Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Jak ktoś nie lubi tak jak ja, mocno tłustych może odsączyć racuszki na ręczniku papierowym (ew. czystej ściereczce kuchennej). 
Podawać posypane cukrem pudrem i jak ktoś lubi może też cynamonem. Racuszki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz