Dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na szybkie w wykonaniu i całkiem smaczne ciasteczka czekoladowo-owsiane bez pieczenia.
Robiłam je po raz pierwszy i na pewno do nich wrócę jeszcze nie raz ;) z tymże pewnie troszeczkę zmodyfikuję przepis ale dziś podam Wam oryginalny, który pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Ciasteczka są słodkie i bardziej smakują na drugi dzień, ponieważ robią się miększe.
Dla niektórych mogą się wydawać za słodkie jak np. dla mojego męża ale większości ciasteczka smakują ;)
Składniki:
1) pół kostki masła (125g)
2) 1,5 szklanki cukru
3) 3 łyżki naturalnego kakao
4) 140 gram mleka skondensowanego, niesłodzonego mleka
5) 3 szklanki płatków owsianych (użyłam zwykłych ale następnym razem spróbuję z błyskawicznymi)
6) 3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu "crunchy", z kawałkami orzechów ) ja niestety nie posiadałam takiego dlatego użyłam zwykłego masła orzechowego.
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe.
Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania.
Zdjąć z palnika i wlać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać.
Układać łyżeczką niewielkie kopczyki na papierze lub foli i
zostawić do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia.
Można podawać od razu po zastygnięciu (niektórzy wyjadają prosto z miski) chociaż wydaje mi się, że najlepiej włożyć je na jakiś do lodówki np. na całą noc.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz