niedziela, 10 marca 2013

Ciasteczka czekoladowo-owsiane

Dawno mnie nie było :( oj dawno ...... ale postaram się to nadrobić.
Dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na szybkie w wykonaniu i całkiem smaczne ciasteczka czekoladowo-owsiane bez pieczenia.
Robiłam je po raz pierwszy i na pewno do nich wrócę jeszcze nie raz ;) z tymże pewnie troszeczkę zmodyfikuję przepis ale dziś podam Wam oryginalny, który pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Ciasteczka są słodkie i bardziej smakują na drugi dzień, ponieważ robią się miększe.
Dla niektórych mogą się wydawać za słodkie jak np. dla mojego męża ale większości ciasteczka smakują ;) 

Składniki: 
 1) pół kostki masła (125g)
 2) 1,5 szklanki cukru
 3) 3 łyżki naturalnego kakao
 4) 140 gram mleka skondensowanego, niesłodzonego mleka 
 5) 3 szklanki płatków owsianych (użyłam zwykłych ale następnym razem spróbuję z błyskawicznymi)
 6) 3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu "crunchy", z kawałkami orzechów ) ja niestety nie posiadałam takiego dlatego użyłam zwykłego masła orzechowego.

Wykonanie: 

Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe.




Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. 




Zdjąć z palnika i wlać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać.




Układać łyżeczką niewielkie kopczyki na papierze lub foli i 



zostawić do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia.



Można podawać od razu po zastygnięciu (niektórzy wyjadają prosto z miski) chociaż wydaje mi się, że najlepiej włożyć je na jakiś do lodówki np. na całą noc. 



Smacznego ;)

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz